Naukowcy ustalili, w jaki sposób migdały z gorzkich stały się słodkawe

17 czerwca 2019, 15:08

Badania ujawniły genetyczną różnicę między dzikimi gorzkimi migdałami a słodką udomowioną odmianą. Naukowcy ustalili, że w dzikich migdałowcach białko bHLH2 wiąże się z 2 genami, inicjując w ten sposób wytwarzanie amigdaliny. W udomowionych, słodkich, odmianach tak się nie dzieje. Wyniki badań międzynarodowego zespołu ukazały się w piśmie Nature.



Dowód na to, że dinozaury jadały ptaki

22 listopada 2011, 10:34

Dr Jingmai O'Connor z Instytutu Paleontologii Chińskiej Akademii Nauk poinformowała, że udało jej się zdobyć pierwszy dowód na to, że dinozaury jadły ptaki. W przewodzie pokarmowym mikroraptora (Microraptor gui) znaleziono bowiem doskonale zachowane kości prymitywnego ptaka, który należał do wymarłej grupy enantiornisów (Enantiornithes).


Ciemność sprzyja ciemnym sprawkom

2 marca 2010, 09:37

Ciemność pozwala ukryć tożsamość i prowadzi do iluzorycznej anonimowości, dlatego skłania do przekraczania norm moralnych. Nawet odległe skojarzenia z prawdziwą ciemnością, takie jak włożenie okularów przeciwsłonecznych, mogą nas sprowadzić na złą drogę.


Obie cukrzyce mają wspólny patomechanizm

21 sierpnia 2014, 11:52

Naukowcy z Uniwersytetów w Manchesterze i Auckland stwierdzili, że i cukrzyca typu 1., i 2. są wywoływane przez toksyczne zbitki amyliny (hormonu wytwarzanego przez komórki beta wysp trzustkowych).


Współczesny wombat

Wombat wielkości samochodu

29 lipca 2007, 09:27

Współczesne wombaty mają około metra długości i 25 cm wysokości, a ważą w granicach 20-45 kilogramów. Tymczasem australijscy naukowcy poinformowali, że znaleźli żuchwę torbacza, który osiągnął rozmiary dużego samochodu. Zwierzę żyło 20-40 tys. lat temu.


Czysta energia w zasięgu okna

28 czerwca 2019, 16:35

Firma Grouphug z Nowego Jorku zaprezentowała właśnie Window Solar Charger, pozwalający właścicielom mieszkań generować własną energię słoneczną, którą można wykorzystać do ładowania urządzeń mobilnych. Dach nie jest potrzebny. Wystarczy okno...


Można śledzić wzrost naczynia po przeszczepie

1 grudnia 2011, 11:55

Naukowcy z Uniwersytetu Yale znaleźli sposób na monitorowanie wzrostu wyhodowanych naczyń po przeszczepieniu do organizmu chorego. Metoda bazuje na rezonansie magnetycznym i nanocząstkach.


Jedenasta - najlepsza pora na kawę

10 marca 2010, 13:13

Naukowcy wykazali, że idealną porą na poranną przerwę kawową – tak w domu, jak i w biurze - jest godzina jedenasta. Profesor Charles Spence z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu Oksfordzkiego ułożył równanie, uwzględniając wiele czynników, w tym towarzystwo, oświetlenie, muzykę czy aromat naparu. Jak widać, nie chodzi wyłącznie o jakąkolwiek małą czarną czy kawopodobny smak.


Rodzaj diety nie ma znaczenia. Wystarczy jej przestrzegać...

3 września 2014, 11:39

Opatentowane diety mają podobną skuteczność, kluczem do sukcesu jest po prostu ich przestrzeganie.


Otyłe koty chorują na cukrzycę

8 sierpnia 2007, 10:14

Koty z nadwagą, które więcej czasu spędzają na wylegiwaniu jak Garfield w ciepłych miejscach niż na polowaniu, ryzykują cukrzycą – ostrzegają naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu.  


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy